Tuesday, March 27, 2012

Testing Dojo - по гарячих слідах


Сьогодні у як завжди гостинному приміщенні компанії Lohika пройшов перший в Києві Testing Dojo, де пять команд-учасників змагалися та навчалися застосовувати свої скіли дослідницького тестування (exploratory testing) на парі десктопних програм.
Метою dojo було не знайти найбільшу кількість багів (хоча наприкінці саме це визначало переможців), а за час коротких тест-сетів налагодити ефективну взаємодію з іншими членами команди, визначити ролі та, керуючись евристиками  FCC CUTS VIDS  протестувати дві запропоновані програми.
Хоча нічого складного не передбачалося, кожен відчув як труднощі роботи в команді так і переваги планування тестування і визначення ролей. В той час як власне тестувальник тестував програму, один або два спостерігачі не зводили з нього очей, підмічаючи баги, які той пропустив, або продумуючи тест кейси. Особа у ролі реєстратора інтерпретувала усі комунікативні процеси, аналізувала і записувала баги у human readable форматі, що, як показав етап підбиття підсумків, не завжди виходив таким читабельним:)  
Попри прилив адреналіну та деяку стартову хаотичність і розгубленість, команди досить швидко віднайшли свій ритм і успішно досліджували програми, у перервах ділячись враженнями та планам, шукали й обговорювали способи оптимізації роботи.
Закінчився dojo теж яскраво - за кожну знайдену багу командам нараховувалася певна кількість очок, відповідна до типу бага (functional, UI, security). Представники команд за 5 хв презентували свої знахідки та на ходу категоризували їх. 
І навіть після нагородження переможців (нашої команди Crashers - юхуу!), деякі учасники dojo до-досліджували програми, обговорювали знайдені баги та ділилися своїми враженнями від участі заході такого цікавого формату.
Було яскраво:)
Гадаю, не одна я з нетерпінням чекатиму наступного Testing Dojo, так як це реальна нагода перевірити свої скіли приємно провівши час. 

1 comment:

  1. Було дійсно дуже прикольно! Треба частіше збиратися на подібні заходи.

    ReplyDelete